אם משכתם קרן פנסיה בשש השנים האחרונות, קרוב לוודאי שרשות המיסים ניכתה מסכום הקרן מס בשיעור 35 אחוזים. 35 אחוזים זה הרבה כסף – כסף שהוא שלנו, כסף שעבדנו קשה למענו, כסף שאנחנו זכאים לו. המס שנוכה מקרן הפנסיה שלנו הוא מעין ענישה חוקית שנועדה להרתיע אותנו – ואזרחים אחרים – משבירת קרנות פנסיה וממשיכת הכספים לפני מועד פירעונם.
במרבית המקרים הענישה הזאת עובדת מצוין, אנשים לא רוצים לאבד 35 אחוזים מהכספים שהם חסכו בכל שנות עבודתם, ובצדק, ולכן הם עושים הכול כדי לשמור על קרן הפנסיה וכדי לא להפחית מערכה במשיכה מוקדמת. אך אליה וקוץ בה – גם אם הכוונה הבסיסית של המדינה היא טובה ומיועדת לשמור על הכסף שלנו ועל הערך שלו עד שנגיע לגיל הפרישה, כדי שנוכל להמשיך ולפרנס את עצמנו בכבוד, אנחנו חיים במציאות כלכלית קשה מאוד, ופעמים רבות אין לנו ברירה אלא למשוך את כספי הפנסיה ולהשתמש בהם לצורכי מחיה וקיום על אף ההפסד האדיר של 35 אחוזים מערכם.
למרבה המזל, יש מקרים שמאפשרים לקבל בחזרה את המס שנוכה מקרן הפנסיה שלנו, ועל המקרים האלה נדון כאן במאמר הזה. הינה כל מה שאתם צריכים לדעת על החזר מס על משיכת קרן הפנסיה שלכם.
מהי קרן פנסיה?
קרן פנסיה היא חשבון חיסכון שהמעסיק שלנו פותח בשבילנו. מדי חודש המעסיק מנכה ממשכורתנו סכום בשיעור מסוים ומעביר אותו לקרן הפנסיה. הסכום שנצבר בקרן הפנסיה אמור לשמש אותנו בהגיענו לגיל פרישה ולאפשר לנו להמשיך ולחיות בכבוד כגמלאים. קרן הפנסיה נותרת סגורה בכל שנות עבודתנו, ובמצב אידיאלי אי אפשר למשוך ממנה כספים, כך נקבע בחוק הישראלי.
כדי למנוע מאזרחים לפתוח את קרן הפנסיה ולמשוך ממנה כספים לפני הזמן החוק קבע שכל משיכה מוקדמת תמוסה בשיעור מקסימלי של 35 אחוזים. במרבית המקרים די בחקיקה זאת כדי להרתיע, ולכן רובנו יודעים שבקרן הפנסיה שלנו אנחנו לא יכולים לגעת.
עם זאת, יש אזרחים שאין להם ברירה אלא להשתמש בכספי הפנסיה בשל מצוקה, קושי או משבר, והם נאלצים לספוג את ההפסד על המיסוי. במרכז להחזרי מס אנחנו מסבירים ללקוחותינו שהם יכולים לקבל החזר מס על משיכת קרן פנסיה בתנאים מסוימים, ואם יבדקו את זכאותם, ייתכן מאוד שיימצאו זכאים להחזר מס. קרן הפנסיה שלכם מוסתה בגין משיכה מוקדמת? אולי גם אתם זכאים להחזר מס.
7 מקרים שבהם אפשר לקבל החזר מס על משיכת קרן פנסיה
החוק מאפשר לאזרחים לקבל החזר מס על משיכת קרן פנסיה בתנאים מסוימים. אם אתם עומדים בתנאים שנקבעו בחוק, אתם יכולים להגיש בקשה להחזר מס וליהנות מכספי הפנסיה שלכם בכל עת. הינה 7 הקריטריונים להחזר מס על משיכת קרן פנסיה:
- שכר חודשי נמוך – אם אתם מרוויחים פחות משכר המינימום ואינכם מתגוררים עם בני זוג, אתם יכולים למשוך את כספי הפנסיה בכל עת. כספי הפנסיה שלכם לא ימוסו. אם אתם חיים עם בני זוג, ואתם הורים לילדים קטנים, תוכלו למשוך את קרני הפנסיה עד לסכום מסוים, עד לשיעור כפול משכר המינימום במשק.
- נכות – אם אתם נכים בשיעור של 75 אחוזים ויותר, אתם פטורים ממיסוי על משיכה מוקדמת של קרן הפנסיה.
- נכות של בן משפחה – אם בן משפחה במשפחה הגרעינית סובל מנכות בשיעור של 75 אחוזים ויותר, אתם פטורים ממיסוי על משיכה מוקדמת של קרן הפנסיה (ללא הגבלה בסכום).
- מחלה – אם חליתם והוצאותיכם הרפואיות גבוהות מאוד, תוכלו למשוך את כספי הפנסיה שלכם, ולא ינוכה מהם מס. עם זאת, תוכלו למשוך את הכספים אך ורק לכיסוי ההוצאות הרפואיות.
- הפסקת עבודה – אם עזבתם את עבודתכם – בין שפוטרתם ובין שהתפטרתם – תוכלו למשוך את רכיב הפיצויים מקרן הפנסיה, וכספים אלה לא ימוסו. במקרה זה קרן הפנסיה שלכם תישאר פעילה.
- גיל פרישה – אם הגעתם לגיל פרישה, תוכלו למשוך את כל הכספים שנצברו בקרן הפנסיה, ובלבד שהסכום הכולל בה נמוך מ-94 אלף שקלים. אם הסכום הצבור גבוה מ-94 אלף שקלים, תצטרכו לקבל אישור מרשות המיסים למשיכת כספי הקרן במלואם. זהו הליך מורכב אך אפשרי.
- פטירה – השארים שלכם יוכלו למשוך את כספי הפנסיה שלכם לאחר לכתכם בדרך של קצבה חודשית. כספים אלה לא ימוסו.
כספי הפנסיה שלכם מוסו? כך תקבלו אותם בחזרה
אם אתם עומדים בקריטריונים להחזרי מס על משיכה מוקדמת של קרן הפנסיה, אתם יכולים להגיש בקשה להחזר מס, לפרט את הסיבות למשיכה המוקדמת, לצרף אסמכתאות המגבות את הנסיבות שלכם, ולהמתין לקבלת הכסף.
כדי להגיש בקשה להחזר מס יש למלא דוח מקוצר למס הכנסה עבור יחידים המבקשים החזר מס. טופס זה מכונה גם טופס 135. זהו טופס מורכב למדי שמחייב מילוי מוקפד מדויק וברור. מלבד כל האסמכתאות שיש לצרף לטופס 135, עליכם לצרף גם טופס 106 משנת המס שבה משכתם את כספי הפנסיה. זהו טופס המפרט את כל הניכויים שנוכו ממשכורתכם בשנת המס הנתונה. טופס 135 על כל צרופותיו יוגש לרשות המיסים. התשובה תתקבל כעבור שלושה או ארבעה חודשים ואף יותר.
מה עדיף – לבקש פטור ממס או לבקש החזר מס למפרע?
אם בכוונתכם למשוך את קרן הפנסיה שלכם, מוטב שתתכננו את התהליך ותגישו בקשה לפטור ממס מבעוד מועד ובלבד שאתם עומדים בקריטריונים לקבלת פטור. אם משכתם את כספי הפנסיה בלי להגיש פטור ממס, ואתם יודעים שמגיע לכם פטור ממס, אתם יכולים להגיש בקשה להחזר מס למפרע ובלבד שלא חלפו שש שנים ממועד משיכת הכספים.
אינכם זכאים לפטור ממס? יש מה לעשות
אם נקלעתם למשבר כלכלי, לקושי או למצוקה, ואתם זקוקים לכספי הפנסיה שלכם אך אינכם זכאים לפטור, יש מה לעשות. אתם יכולים למשוך את כספי הפנסיה שלכם ולספוג את המיסוי. זה לא נעים, אך אם אין ברירה, זה הדבר הנכון לעשות.